本賞は, JOSに掲載された原著論文のうち, JOS編集委員会が国際的論文評価機関(SciFinder,THOMSON REUTERS : Journal Citation Reports 等)の引用度集計結果を調査し,上位数件の中から優秀と認めた論文の著者に授与する。

(論文タイトル/ 著者名(敬称略)/ 所属/ 掲載誌-巻-号-年)

第18回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2023)

Preparation of Fatty Acid and Monoglyceride from Vegetable Oil

Febri Odel Nitbani1, Putra Jiwamurwa Pama Tjitda2, Beta Achromi Nurohmah3, and Hermania Em Wogo1

1 Department of Chemistry, Faculty of Science and Engineering, Nusa Cendana University, 2 Department of Pharmacy, Health Polytechnic of Kupang

J. Oleo Sci. 69(4), 277-295 (2020)

第17回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2022)

Effect of Oat and Tartary Buckwheat -Based Food on Cholesterol – Lowering and Gut Microbiota in Hypercholesterolemic Hamsters

Nian-Xia Sun1, Li-Tao Tong1, Ting-Ting Liang2, Li-Li Wang1, Li-Ya Liu1, Xian-Rong Zhou1, and Su-Mei Zhou1

1 Institute of Food Science and Technology, Chinese Academy of Agricultural Sciences/Key Laboratory of Agro-Products Processing, 2 School of Food and Biological Engineering, Shanxi University of Science and Technology

J. Oleo Sci., 68, (3), 251-259 (2019)

第16回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2021)

  • Analytical Methods to Evaluate the Quality of Edible Fats and Oils: The JOCS Standard Methods for Analysis of Fats, Oils and Related Materials (2013) and Advanced Methods
    遠藤泰志,
    東京工科大学応用生物学部
    J. Oleo Sci., 67, (1), 1-10 (2018)>>受賞によせて
  • Efficient Production of Acid-Form Sophorolipids from Waste Glycerol and Fatty Acid Methyl Esters by Candida floricola
    小西正樹1,森田友岳2,福岡徳馬2,井村知弘3,植村慎午4,岩淵裕行4,北本大2,
    1北見工業大学工学部,2産業技術総合研究所機能化学研究部門,3産業技術総合研究所化学プロセス研究部門,4ライオン・スペシャリティ・ケミカルズ株式会社
    J. Oleo Sci., 67, (4) 489-496 (2018)>>受賞によせて

第15回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2020)

  • Pathological Analysis of the Ruptured Vascular Wall of Hypoperfusion-induced Abdominal Aortic Aneurysm Animal Model
    久後裕菜1 ,財満信宏1,2,田中宏樹3,橋本佳祐1,宮本智絵1,椹木彩花1,浦野哲盟3,海野直樹4,5,森山達哉1,2,
    1近畿大学農学部,2近畿大学アグリ技術革新研究所,3浜松医科大学医生理学講座,4浜松医科大学,5浜松医療センター,
    J. Oleo Sci., 66, (5), 499-506 (2017) >>受賞によせて

第14回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2019)

  • Interactions between Carbon Nanomaterials and Biomolecules
    Xu Han1, Shanghao Li1, Zhili Peng1, Abdul-Rahman Obeed Al-Yuobi 2,Abdulaziz Saieh Omar Bashammakh2,M. S. El-Shahawi2,Roger M. Leblanc1

    1Department of Chemistry, University of Miami. 2Department of Chemistry, King Abdulaziz University.
    J. Oleo Sci., 65, (1) 1-7 (2016)   >>受賞によせて

第13回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2018)

第12回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2017)

  • Synthesis, Surface Properties and Antimicrobial Activity of Some Germanium Nonionic Surfactants
    Mohamed F. Zaki, Salah M. Tawfik
    Egyptian Petroleum Research Institute, EGYPT
    J. Oleo Sci., 63, (9) 921-931 (2014)

第10回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2015)

  • Antioxidant Activities of Perilla frutescens against Low-Density Lipoprotein Oxidation in vitro and in Human Subjects
    才田恵美,岸本良美,谷真理子,飯塚麻貴, 飯塚麻貴, 豊﨑美紅,杉原規恵,近藤和男
    お茶の水女子大学
    J. Oleo Sci., 61, (3) 113-120 (2012)

第9回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2014)

  • Structures, Biosynthesis, and Functions of Gangliosides-an Overview
    Robert K. Yu, Yi-Tzang Tsai, Toshio Ariga, Makoto Yanagisawa
    Institute of Molecular Medicine and Genetics and Institute of Neuroscience, Medical College of Georgia, Georgia Health Science University
    J. Oleo Sci., 60, (10) 537-544 (2011)

第8回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2013)

  • Analysis of Glucosylceramides from Various Sources by Liquid Chromatography-Ion Trap Mass Spectrometry
    菅原達也1, 間 和彦2, 段 晶晶1, 平田 孝1
    1京都大学 大学院 農学研究科, 2日本製粉(株)中央研究所
    J. Oleo Sci., 59, (7) 387-394 (2010)

第7回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2012)

  • A New Analytical Method for the Quantification of Glycidol Fatty Acid Esters in Edible Oils
    増川克典1, 城 宏樹2, 中村 俊2, 近藤直樹2, 神 紀和2, 鈴木叙芳3, 大鑄直輝3, 工藤尚人4
    1花王(株)研究開発部門, 2花王(株)解析科学研究所, 3花王(株)エコイノベーション研究所,4花王(株)ヘルスケア食品研究所
    J. Oleo Sci., 59 (2) 81-88 (2010)

第6回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2011)

  • Imaging of Metabolites by MALDI Mass Spectrometry
    財満信宏, 早坂孝宏, 井上菜穂子, 瀬藤光利
    浜松医科大学 分子解剖学研究部門
    J. Oleo Sci., 58, (8) 415-419 (2009)
  • Synthesis and Characterization of N,N’-Carbonyl Difatty Amides from Palm Oil
    E.A.F. Al-Mulla, W.Md.Z.W. Yunus, N.A.Bt. Ibrahim, M.Z.A. Rahman
    Dept. Chem., Faculty Sci., Univ. Putra Malaysia
    J. Oleo Sci., 58, (9) 467-471 (2009)

第5回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2010)

  • Imaging of Metabolites by MALDI Mass Spectrometry
    財満信宏, 早坂孝宏, 井上菜穂子, 瀬藤光利
    浜松医科大学 分子解剖学研究部門
    J. Oleo Sci., 58, (8) 415-419 (2009)
  • Synthesis and Characterization of N,N’-Carbonyl Difatty Amides from Palm Oil
    E.A.F. Al-Mulla, W.Md.Z.W. Yunus, N.A.Bt. Ibrahim, M.Z.A. Rahman
    Dept. Chem., Faculty Sci., Univ. Putra Malaysia
    J. Oleo Sci., 58, (9) 467-471 (2009)

第4回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2009)

  • Characterization of New Types of Mannosylerythritol Lipids as Biosurfactants Produced from Soybean Oil by a Basidiomycetous Yeast, Pseudozyma shanxiensis
    福岡徳馬1, 森田友岳1, 小西正明1, 井村知弘1, 北本 大1
    1.(独)産業技術総合研究所 環境化学技術研究部門
    J. Oleo Sci., 56, (8) 435-442 (2007)

第3回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2008)

  • Prevention of Aberrant Crypt Foci Formation by Dietary Maize and Yeast Cerebrisides in 1,2-Dimethylhydrazine-treated Mice
    間 和彦1,2,3, 木下幹朗1,2, 丹治幹男1,2, 菅原達彦4, 田村雅彦1,2,5, 小野治三郎3, 上野憲道3, 大西正男1,2
    1.帯広畜産大学 畜産科学科, 2.岩手大学 大学院 連合農学研究科, 3: 日本製粉(株) 中央研究所, 4: 京都大学 大学院 農学研究科, 5: 日本甜菜製糖㈱ 清水イースト工場
    J. Oleo Sci., 54, (1) 45-49 (2005)

第2回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2007)

  • Adsorption and Micelle Formation of Mixed Surfactant Systems in Water. IV. Three Combinations of SDS with MEGA-8, -9 and -10
    高 正秀1, 呉 世雄1, 金 裕承1, 中島乃里子2, 永留重実2, 杉原剛介2
    1.韓国国立木浦大学校, 2.福岡大学理学部
    J. Oleo Sci., 53 (3) 109-126 (2004)

第1回 J.Oleo Sci. インパクト賞(2006)

  • Synthesis, Crystal Structure, and Mesomorphic Properties of Liquid Crystals with a Bis (tropon-2-yl)-4,4’-azo- bisbenzoate Core
    久保勘二1, 森 章1, 氏家誠司2, Carsten Tschierske3
    1.九州大学 先導物質化学研究所, 2.大分大学 工学部応用化学科, 3.Martin-Luther University
    J. Oleo Sci., 54, (3) 179-183 (2005)